Inwestycje w dywersyfikację działalności sektora HoReCa, turystyka i kultura zwiększające odporność na sytuacje kryzysowe.
Oferta przeznaczona jest dla mikro, małych i średnich firm z województw: małopolskiego, lubelskiego, podkarpackiego i świętokrzyskiego z branż:
- hotelarstwo
- gastronomia (HoReCa)
- turystyka
- kultura.
Projekt skierowany do firm, które doświadczyły trudności finansowych w związku z pandemią COVID. Firmy będą musiały udokumentować spadki obrotów na poziomie co najmniej 30%, w 2020 r. lub 2021 r.
Dywersyfikacja działalności nie może prowadzić do rezygnacji przez MŚP z działalności w sektorach: hotelarstwa, gastronomii (HoReCa), turystyki, kultury.
Celem dywersyfikacji powinno być wprowadzenie nowej usługi i/lub produktu w przedsiębiorstwie.
Wsparcie finansowe to refundacja poniesionych kosztów na:
- inwestycje w bazę usługową lub produkcyjną – element obligatoryjny inwestycji MŚP
- podnoszenie kwalifikacji lub przekwalifikowania pracowników
- usługi doradcze na rzecz rozwoju MŚP
Kwoty wsparcia
- min. 50 tys. zł,
- max. 540 tys. zł
- Wsparcie udzielane MŚP będzie stanowiło pomoc de minimis
Warunki dodatkowe:
- 10% wkładu własnego kosztów kwalifikowalnych
- VAT nie jest kwalifikowany
- max. wartość kosztów kwalifikowalnych (wsparcie i wkład własny) wynosi 600 tys. zł
Wartość projektu i dofinansowania
Całkowita wartość projektu: 260 581 477, 00 PLN
Wysokość wkładu ze środków KPO: 100% wartości projektu
Termin realizacji projektu: 01.01.2024 r. – 31.05.2026 r.
Szczegółowe informacje dotyczące konkursu znajdują się w poniższej broszurce.
W razie jakichkolwiek pytań serdecznie zapraszamy do kontaktu.